Web dizajn – WordPress integracija

Web dizajn

Razvoj i dizajn web sajtova je osnovna delatnost IvArt studija, a sa preko 15 godina iskustva u ovoj oblasti, spadamo u prve developere ove vrste u Srbiji. Od prvih, dečjih koraka kroz HTML sajtove daleke 2000. godine, pa do današnjih moćnih CMS portala koje proizvodimo, sebe smatramo pravim pionirima web dizajna i ponosni smo na naše ogromno iskustvo, koje seže do samih početaka weba u našoj zemlji.

Danas, razvoj web sajtova u najvećoj meri zasnivamo na moćnom WordPress CMSu, najpopularnijem kako kod nas, tako i u svetu.

Šta je WordPress i zašto ga koristimo?

Svaki web sajt počiva na CMSu (content management system), tj sistemu koji služi za upravljenje sadržajem prezentacije.

WordPress CMS je trenutno najzastupljeniji CMS na planeti i pokreće više sajtova nego svi ostali zajedno.

Zašto?

Moćan je – veoma je prilagodljiv i može se koristiti za bilo koju vrstu sajta. Već sa osnovnim funkcionalnostima pokriva najveći deo potreba vlasnika prezentacije, a dostupan je i ogroman broj dodataka (plugins) kojima se može proširivati gotovo u nedogled. Broj funkcionalnosti koje WordPress podržava, pored osnovnih kao što su postavljanje slika, tekstova, galerija, video i audio materijala, kontakt formi i sl, najveći je, u odnosu na ostale CMSove.

Jednostavan je – za razliku od većine ostalih CMSova, WordPress je izuzetno jednostavan za korišćenje, tako da klijenti često nemaju potrebe da zapošljavaju osobe sa naprednim znanjima i veštinama kako bi održavali svoj sajt. Potrebno je svega par sati, maksimum jedan radni dan, da se u potpunosti savlada ovaj CMS i dalje bez problema koristi.

Google ga obožava – ovaj CMS je “SEO friendly”, što znači da je sa tehničke strane moguće optimizovati ga tako da ne morate brinuti o tome da li postoje bilo kakve tehničke smetnje za pozicioniranje vašeg sajta u rezultatima pretrage. Sve o čemu treba da brinete je sadržaj, kada je SEO (optimizacija web sajta za pretraživače) u pitanju.

Podržava responsive layout – dizajn sajta koji se prilagođava uređaju na kojem se prikazuje, pored toga što olakšava vašu komunikaciju sa korisnicima tableta i mobilnih telefona, od nedavno je i obavezan kada je Google u pitanju. Pročitajte naš članak o “Mobilegeddon-u“, shvatićete davam je responsive dizajn potreban odmah. WordPress to omogućava.

Trajan je – Promenili ste vizuelni identitet, logo, ili prosto želite da osvežite vaš sajt? Kada je WordPress u pitanju, ova tranzicija je najjednostavnija jer WordPress koristi sistem “tema”, koje se lako instaliraju i ceo sajt prebacuje na novi izgled u najkraćem mogućem periodu.

I tako dalje…

Klijenti o nama

Od samog pokretanja kompanije, IvArt je bio naš izbor u kreiranju grafičkih rešenja i web dizajna. Posvećenost svakom detalju našeg korporativnog imidža je doprinela da se postavimo kao vodeća produkcija u regionu. Jedistveni vizuelni brend i funkcionalnost sajta je prvi korak u uspešnom poslovanju sa našim klijentima širom sveta. Hvala, IvArt!

Peđa Radivojević

FloydMedia

Produkcija web sajta nikada nije bila jednostavnija, brža i povoljnija.

Šta je responsive dizajn?

Snažnim rastom popularnosti mobilnih uređaja, poput pametnih telefona, tablet uređaja, kao i manjih netbook računara, pojavila se potreba da se internet sadržaj na pravi način prikazuje i njihovim vlasnicima (procena je da preko 50 odsto korisnika internetu pristupa sa ovih uređaja, ali broj korisnika veoma brzo raste i predviđa se da će u najkraćem roku preći dve trećine korisnika u Srbiji).

Responsive dizajn sajta podrazumeva prezentaciju koja prepoznaje veličinu ekrana na kojem se prikazuje i automatski se prilagođava, tako da korisniku uređaja omogućava pregledno i lako korišćenje.

Od nedavno, Google je počeo da penalizuje sve websajtove koji nisu responsive, tako što ih polako spušta u rezultatima pretrage, a prednost daje responsive sajtovima (takozvani Mobilegeddon).

Web sajt koji upravo posmatrate je responsive, a i vaš to može biti…

Šta je domen, a šta hosting?

Internet domen, ili skraćeno domen, se sastoji iz “top level” i “second level” domena. U ovom trenutku terminologija može da deluje zbunjujuće, ali je zapravo veoma jednostavno. Svaki web sajt se nalazi na određenoj adresi (URL), i ona najčešće izgleda ovako: http://www.imesajta.com. Danas je standard da se umesto pune adrese, koristi samo imesajta.com.

“Top level” domen, u ovom slučaju je “.com“, dok je “second level” domen “imesajta“, ali se u razgovoru, termin domen najčešće koristi za “www.imesajta.com”.

Pod terminom “hosting” podrazumeva se prostor na kojem se web sajt nalazi. Svi dokumenti web sajta (stranice, slike, baza podataka i sl) moraju biti smešteni na nekom računaru (serveru), odakle će posetilac web sajta “povlačiti” tražene stranice dok surfuje internetom.

Domen i hosting plaćaju se posebnim provajderima, ali ako želite, zakup i hostingai domena možemo obaviti umesto vas. Prosečna cena domena i hostinga u Srbiji, u paketu, je oko 3.000 dinara godišnje, za .com domen i nešto viša za .rs.

Šta je CMS?

CMS (skraćenica za content management system9 je sistem koji služi za održavanje web sajta. Kompletan web sajt se oslanja na CMS – arhitektura sajta, sve stranice, vesti, slike, galerije i sl, definišu se u CMSu.

Mi u IvArt koristimo WordPress CMS, kao najpopularniji, jedan od najmoćnijih, a za klijenta najjednostavniji mogući CMS.

Korišćenjem CMSa (u našem slučaju WordPress), možete na lak i jednostavan način da upravljate bilo kojim delom vašeg sajta. Možete da postavljate, brišete ili menjate postojeće tekstove, slike, galerije, kontakt forme, proizvode, audio ili video sadržaje, praktično bilo koji element na vašem sajtu, uređuje se kroz CMS.

Koliko košta CMS? WordPress je besplatan i uvek će biti, tj ne plaćate to što ga koristite.

CMS nije programski jezik :)

Produkcija web sajta nikada nije bila jednostavnija, brža i povoljnija. Zainteresovani? Kontaktirajte nas.

14 + 5 =