Google analitika

Šta je Google Analitika?

Google analitika (Google Analytics) je set online alata pomoću kojih je moguće uraditi detaljnu analizu poseta web sajta.

Pored osnovnih informacija poput broja sesija, broja jedinstvenih poseta, broja otvorenih stranica i sl, Google analitika omogućava detaljnu analizu i informacije poput ključnih reči koje posetioci koriste da dođu na sajt, sajtove koji linkuju ka sajtu koji se analizira, demografske podatke poput lokacije odakle posetioci dolaze, vreme zadržavanja na pojedinim stranicama, uređaje putem kojih se pristupa i sl, a uz primenu filtera i postavljanje ciljeva analize, moguće je sve ove podatke još dublje proučiti i pratiti putanju posetioca po sajtu, broj konverzija (kupovina, klikova, registracija i sl), te otkriti koje su stranice na sajtu problematične u procesima promocije, prodaje, registracije i sl… i još puno toga.

Zašto Google analitika?

Web sajt kompanije ili institucije predtsavlja važan kanal komunikacije, prezentacije, kao i prodaje. Kao i u realnom životu (prodavnica, lokal, kancelarija), tako i u virtuelnom, veoma je važno znati kako klijenti vide, pronalaze i koriste ovaj kanal.

Za razliku od fizičkih objekata, digitalni su jednostavniji za ovu vrstu analize.

Korišćenjem Google analitike, lako se može utvrditi kako posetioci sajta trenutno dolaze do sajta, šta na njemu traže, gde odustaju od dalje posete (i time i zbog čega), te na osnovu ove analize utvrditi šta je na web sajtu neophodno unaprediti.

Kada se Google analitika integriše sa optimizacijom za pretraživače, omogućava lak uvid u to koje mere optimizacije funkcionišu, koje ne, te gde sajt treba dodatno optimizovati za bolje pozicioniranje u pretrazi.

U okviru IvArt ovom oblašću bave se osobe koje su kroz Google Akademiju/Google Partners, dobile sertifikat ove kompanije za Google Analytics servis, čime garantujemo profesionalnu analizu i izveštavanje.

Google-Partners-Certification

Pratite nas i na Facebooku

Želite dodatne informacije ili procenu troškova Google analitike?