Agencijska mreža UM i ove godine, po osmi put, sprovela je istraživanje u 65 zemalja (među kojima je i Srbija) na preko 50 hiljada aktivnih korisnika interneta uzrasta od 16 do 54 godine.

“Nakon osam godina istrazivanja, kroz Wave smo shvatili da postoji samo 5 pravih i osnovnih ljudskih potreba koje potrošači žele da zadovolje i u on line sferi – potreba za učenjem, pripadanjem, priznanjem, napredovanjem i maštanjem.” rekla je Katarina Kostić, regionalna direktorka razvoja za medijske operacije I&F McCann Grupe.

“Prvi put za 8 godina, pametni telefon je prevazišao u penetraciji sve ostale uređaje, na svetskom nivou. U Srbiji je nešto manja penetracija i PC je i dalje vodeći, ali je rast dramatičniji. Ne samo da je rast penetracije pametnog telefona dramatičan, već i procenat ljudi koji obavlja kupovinu preko njega. Ovo nam govori da se naše interakcije sa sadržajem i njegovo deljenje takođe pomeraju u pravcu pametnog telefona.”

U Srbiji, pametni telefoni presttigli su laptop računa u korišćenju

  • PC 77,7%
  • Smartphone 64,4%
  • Laptop 56,8%
  • Tablet 16,3%

U Srbiji je porast online kupovine preko pametnog telefona porastao među aktivnim interenet korisnicima sa 10% na 29% za samo godinu dana.

Kompletna rezultati istraživanja biće predstavljeni na Wave konferenciji koja će 18.6.2105. biti održana u Beogradu.

UM Srbija – http://www.universalmedia.rs/sr/index.html