Već par godina najveći svetski pretraživač interneta, Google, preporučuje uvođenje mobilnih verzija web sajtova (responsive dizajn), a od danas to prestaje da bude samo preporuka.

Google od danas počinje sa primenom pravila po kojem će svi web sajtovi koji nisu prilagođeni prikazu na mobilnim uređajima biti penalizovani i prikazani u pretrazi ispod onih koji jesu prilagođeni.

Google je obezbedio i online alat putem kojeg možete proveriti da li će vaš sajt biti pogođen ovom promenom – https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/

No, i bez ovog alata, trebalo bi da znate. Ako web sajt nije responsive, ako se ne prilagođava veličini ekrana, Google će ga označiti kao “Mot mobile-friendly” i samim tim će biti penalizovan i polako padati u pretrazi.

Dizajn koji se prilagođava veličini ekrana na kojem se prikazuje (responsive dizajn), već je duže vreme standard i nije potrebna preporuka Google-a da se shvati zašto je ovaj tip web sajta danas obavezno imati.

U Srbiji, preko 30 procenata korisnika interneta web sajtovima pristupa putem mobilnih uređaja, a taj procenat ubrzano raste. Web sajt koji se ne prilagođava veličini ekrana, logično, neće biti dobro prihvaćen od strane korisnika, jer postoji mnogo onih koji se prilagođavaju.

Kada je IvArt u pitanju, mi već duže vreme u svojoj ponudi imamo WordPress responsive web sajtove.